Nazaj na blog
FIxed vs. growth mindset

Zakaj se nekaterim ne da nič dopovedati? Fixed vs. growth mindset.

Jan 22, 2021

Ljudje smo narejeni tako, da težimo k občutku varnosti in stabilnosti. Spremembe nas vržejo iz tira. Nekateri se hitro poberejo in jih vzamejo kot odskočno desko za nekaj novega in učenje iz izkušenj, drugi se utapljajo v svoji nemoči. A o tem več kdaj drugič.

Kaj je tisto, kar loči tiste, ki so odprti za izkušnje, učenje, raziskovanje? Tiste, ki konstruktiven feedback običajno dobro sprejemajo in tiste, ki feedback in kritiko hitro doživijo zelo osebno, kot napad?

Vsi imamo svoje slabe trenutke in reagiramo manj optimalno, sploh ko smo utrujeni, pod stresom, izgoreli, prestrašeni. A vendar, vsak ima nek pridobljen način videnja sveta in svojih zmožnosti.

Tukaj govorimo o fixed in growth mindsetu. Izrazov ne bom prevajala, ker so mi ti blizu. V osnovi gre, če nekako opisno prevedem, za fiksno in rastočo miselno naravnanost.

Ljudje s fiksnim mindsetom globoko v sebi verjamejo, da so njihove sposobnosti prirojene, nespremenljive. Ljudje z growth mindsetom pa verjamejo, da lahko s časom svoje sposobnosti razvijajo, z delom in zavzetostjo.

Ljudje z growth mindsetom so bolj stabilni in odporni na spremembe. Na primer, lotijo se težjih izzivov, ker verjamejo, da jih bodo zmogli. Na kritike se odzovejo z introspekcijo, razmislijo o sebi in svojem delovanju in kritike ne jemljejo osebno. Npr. kot da niso dobri ali vredni ljubezni. Ljudje s fixed mindset običajno hitro obupajo, ko pridejo do ovir. Ker ne verjamejo dovolj v svoje sposobnosti.

Ljudje s fixed mindsetom imajo močno potrebo po sprejetosti in tem, da jih drugi ljudje potrdijo. V vsaki situaciji se sprašujejo: Kaj če mi ne bo uspelo? Kaj če izpadem neumen? Kaj če me zavrnejo? 

Tisti z growth mindsetom pa kažejo močno željo po učenju in zagnanost do trdega dela in uspeha.

 

Kako razvijati svoj growth mindset? 

  1. Trud – osredotočimo se na sam proces in trud sebe in drugih ljudi. In manj na končni rezultat.
  2. Različne strategije – ko nam nekaj ne uspe ali prejmemo kritiko, se vprašajmo: Kaj bi lahko naredil drugič drugače?
  3. Učenje – osredotočimo se na lastno učenje, izboljšanje svojega znanja in spretnosti in ne na primerjavo z drugimi.
  4. Prošnje za feedback  - ljudje z rastočim mindsetom pogosto iščejo feedback in ga cenijo. Poskušajo se čim več naučiti in feedback jemljejo kot priložnost za svojo rast in učenje. Ljudje s fixed mindsetom vidijo komentar kot kritiko svojih sposobnosti.
  5. Vztrajnost – raziskave kažejo, da ljudje z growth mindsetom vztrajajo dlje. Lažje premagujejo ovire na poti, ker jih jemljejo kot priložnost za učenje in ne kot nekaj dokončnega.
  6. Izbira težkih nalog – ljudje s fixed mindsetom enačijo delanje napak s tem, da ima nekdo nizke sposobnosti oz. Je nesposoben. Zato se bojijo delati napake, še bolj pa se bojijo, da bi drugi videli njihove napake in jih po njihovem imeli za nesposobne. Ampak napake se dogajajo vsakemu in se jim ne moremo izogniti. Učenje ne gre nikoli po ravni premici! Z growth mindsetom razvijamo radovednost in pogum tudi za težke naloge.
  7. Postavimo si visoke standarde – zmoremo veliko več kot sami ocenjujemo, da zmoremo. To je bilo dokazano v raziskavah in to vidimo vsak dan pri ljudeh, ki doživijo nenadne izgube in pretresljive spremembe. Ne omejujmo svojih zmožnosti zaradi prepričanja, da nismo dovolj sposobni. Če verjamemo, da smo zmožni, bomo dosegli več oz. se naučili več.