Nazaj na blog
Pasji mladiček grize roko

Na pomoč! Moj mladiček ves čas grize!

mladiček Apr 05, 2023

Veš, kaj je najpogostejše vprašanje in izziv novih lastnikov pasjih mladičkov?


GRIZENJE!

Grizenje rok, predmetov, ščipanjše, vlečenje za hlačnice in rokave.

Auč. 


Naj ti povem dobro novičko – to je popolnoma normalno in pričakovano v tem zgodnjem obdobju odraščanja in razvoja! Pasji mladički radi grizejo in žvečijo vse, kar pride pod zobke. So pa njihovi zobki zelo ostri, špičasti kot iglice in je za nas to boleče.

Sem prepričana, da si ne želiš, da ta faza grizenje preide v nadležno razvado, ki se bo vlekla še na naprej v življenju. Mladička vodimo, da to razvojno fazo uspešno »preraste«. In sicer z doslednim učenjem in preusmerjanjem, kar verjamem, da ti bo tudi uspelo!

Mladiček grize tebe, druge ljudi, kar je nadležno in boleče. Lahko pa prime v gobček tudi vse, kar najde in to je lahko zanj tudi nevarno!

Zato je pomembno, da poleg učenja in vzgoje, poskrbiš tudi za preventivo in preprečiš mladičku dostop do vsega, kar bi lahko zgrizel ali bi bilo zanj celo nevarno.

V nadaljevanju sem zbrala nekaj nasvetov in idej, kako zmanjšati in preprečiti grizenje, kako ravnati, da se ne razvije v navado in kako mladička naučiti mehkega ugriza in boljše samokontrole.


Kako dolgo traja faza grizenja pri mladičku?

Mladički pričenjajo menjati mlečne zobke za stalne nekje pri treh do štirih mesecih in zamenjajo vse zobke do približno šestega ali sedmega meseca.

Torej - v obdobju približno TREH MESECEV bo grizenje najbolj intenzivno, saj se bo mladiček soočal z bolečimi dlesnimi in neprijetnim občutkom v gobčku ob izraščanju novih zobkov.

V kolikor boš dosledno upošteval/a preventivo in preusmerjal/a grizenje v druge aktivnosti, potem bo mladiček grizenje »prerastel« in ga bo vedno manj. Malo pa je odvisno tudi od pasme ali mešanice pasem.

Nekatere pasme psov so bile selekcionirane, ker jim gre med (med drugim) grizenje, prijemanje z gobcem ali ščipanje dobro in jim je to v pomoč pri njihovem delu.

V primeru takšnih genetskih zasnov, bo več dela na preusmerjanju, samokontroli in treningu.

Hkrati pa na zagotavljanju zadostne miselne zaposlitve in takšnih »outletov«, ki jih ta pasma rabi, da lahko svoje naravne zasnove vseeno uporablja in izživi. Na primer pašni psi, potrebujejo outlete, kjer lahko pasejo ali lovijo, na primer flirt pole, frizbi, treibball ali dejansko pasenje ovc, če imaš to možnost.


Zakaj tvoj mladiček grize?

Pomaga nam, če dobro razumemo motivacijo mladička za grizenje, torej zakaj sploh grize? Spodaj sem naštela nekaj razlogov za grizenje, lahko jih je tudi več hkrati.

Dobro je, da ugotoviš pravi razlog grizenja v neki situaciji, saj potem veš, kako se v tistem trenutku odzvati.

Najpogostejši razlogi grizenja pri mladičkih:

  • Želi se IGRATI! V tem primeru, preusmeri igranje na ustrezno igračo (več v nadaljevanju).
  • Mladiček je preveč VZNEMIRJEN. Lahko, da je okoli njega veliko dogajanja in ne ve, kaj naj naredi z vsem svojim navdušenjem. Preusmerjanje je v tem primeru ena izmed opcij ali pa mu omogočite počitek v njegovem prostorčku z interaktivno igračo, kongom ali žvečko.
  • HOČE LOVITI nekaj kar se premika. Mnogi psi imajo močan plenski nagon, kar pomeni, da radi lovijo nekaj, kar beži. Ta nagon lahko preusmerjamo v igro z igračo kot je flirt pole, saj s tem omogočimo psu, da izživi svoj nagon.
  • Mladičku je DOLGČAS in si sam išče svojo zaposlitev. Mladički radi raziskujejo svet s svojim gobčkom. Omogoči mu veliko obogatitvenih aktivnosti, miselnih iger, zanimivih igrač in žvečljivih priboljškov, da zaposli svoje možgančke.
  • Mladiček je UTRUJEN. Kdo ni vsaj malo siten, ko je zaspan? Tvoj mladiček zelo verjetno potrebuje počitek, omogoči mu ga v boksu ali v njegovem varnem mirnem prostorčku.
  • Želi si tvojo POZORNOST. In verjamem, da jo hitro dobi, če te malo uščipne. Kaj kmalu se nauči, da s ščipanjem dobi pozornost (ni važno ali je »dobra« ali »slaba«), bo to še raje ponavljal. Delaj na tem, da mladička naučiš, da raje naredi nekaj drugega, da dobi tvojo pozornost. Mogoče, da se usede? S tem bosta namreč izboljšala tudi pozornost in samokontrolo.
  • Z gobčkom RAZISKUJE in spoznava različne stvari in njihov okus. Tvoje roke že pozna, ampak rad pa spoznava, kakšnega okusa in kako je žvečiti različne druge predmete, npr. vogal stene ali stola.
  • Mogoče je LAČEN. Nekateri mladički grizejo več, kadar se bliža čas za obrok.
  • Mladičkove DLESNI BOLIJO zaradi izraščanja zobkov ali pa čuti nelagodje v gobčku. Daj mu nekaj, kar bo pomirilo bolečino in nelagodje. Mogoče kakšno pasjo žvečko ali zamrznjenega konga?


Kako ustaviti grizenje in ščipanje?

Preusmerjanje, preusmerjanje in še enkrat - preusmerjanje!

Preusmerjanje pomeni to, da usmerimo mladičkovo pozornost iz ene stvari na drugo. To je lahko v pomoč v številnih situacijah, najbolj prav pa pride pri teh dveh:

  1. Želiš si božati kužka, ta pa te hoče ves čas gristi v roke in ščipati
  2. Vstopiš v sobo in greš mimo mladička, on pa začne loviti tvoj copat, gleženj ali hlačnico (še posebej, če imaš bolj ohlapna oblačila, npr. pižamo ali trenirko, ki je spodaj pri gležnju bolj široka)
    Uporabi pasjo igračko ali žvečko kot ščit

Glede na to, da mladički veliko grizejo, je priročno, če se dobro založiš s primernimi »ŠČITI« 🛡️ , na katere lahko preusmeriš mladičkovo pozornost stran od svojih rok ali oblačil.

Lahko uporabiš plišasto igračo, pasjo igračo za vlečenje (!!top ideja: zveži v dolgo vrv skupaj stare nogavice) ali pa za tiste, ki imajo raje hrano, uporabiš bikovko ali posušen uhelj. Najdi tako distrakcijo, ki bo tvojemu mladičku najbolj zanimiva.


Zelo verjetno je, da psu tekom dneva ista igrača ali žvečka ne bo vedno zanimiva, zato je dobro, da imaš več opcij v bližini in jih rotiraš. Založi se z nekaj igračami v vsaki sobi, da jih imaš na dosegu roke in jih ponudi psu še preden prične napadati tvoje roke, noge ali oblačila.

Če te mladiček rad grizlja, medtem ko počivaš ali gledaš televizijo, je uporaba manjšega flirt pole dober način igre na razdalji. Pazi le, da kužku ne drsi in da ne dela preveč sunkovitih obratov.

Naredi igračo zanimivo tako, da jo premikaš po tleh in se igraš igro vlečenja z mladičkom. Igro vlečenja lahko izkoristiš kot nagrado za tisto obnašanje, ki si ga želiš. Hkrati pa je tudi super priložnost, da mladička naučiš, da spusti, kar ima v gobčku (»pusti«).

Včasih mladička težko preusmerimo na neko drugo stvar takoj, takrat poskusimo različne igrače in najdimo tako, ki mu bo v tistem trenutku všeč.

Če pa je mogoče preutrujen, ga dajmo počivat ali če rabi več gibanja, pojdimo na raziskovalni sprehod in vključimo kakšno igro še zunaj.

Za nekatere mladičke preusmerjanje na igračo ali žvečko včasih ne zadošča.

V takih primerih je bolje, če vzamete pest briketkov in začnete z učenjem vajic in trikov.


Preusmeri v učenje vaj in trikcev

Verjetno že veš približno, kdaj mladiček običajno najbolj grize ali kdaj prične gristi? No, to je super priložnost za trening in učenje, ki bi jo bilo škoda zamuditi. Pomembno je, da pričneš vaditi še PREDEN prične gristi.


Imej manjšo pest briketkov ali priboljškov za učenje shranjeno v posodicah v več prostorih doma, tako da imaš nagradice pripravljene in ob sebi, da lahko takoj nagradiš želeno vedenje.

Lahko tudi vzameš en priboljšek iz pripravljene posodice, ko mladiček vleče za tvojo hlačnico in mu ga pridržiš pred nosom. Takoj ko spusti, reci »ja« in vrzi priboljšek stran da ga najde. Sedaj imaš priložnost, da zgrabiš igračko, žvečko ali drug priboljšek in kužka preusmeriš nanj.

Teče mladiček proti tebi? Hitro vzemi priboljšek in ga zvabi, da se usede oz. mu pokaži znak za sedi. Ali pa vrzi priboljšek k njemu, ko je še nekaj korakov stran in te še ni pričel gristi (ali skakati). Če je zaposlen z vohljanjem in iskanjem priboljška, potem te ne more gristi, a ne? Hkrati pa se uči, kaj naj počne v teh situacijah.


Tukaj je primer, kako smo učili malega navdušenega pasjega mladička, ki je rad skakal po obiskih in jih grizel:

  • Oseba vstopi skozi vhodna vrata in takoj vrže priboljšek ZA hrbet psa.
  • Ko se je mladiček obrnil, da bi osebo ponovno pozdravil, je ta ponovno vrgla priboljšek za psa.
  • Po nekaj ponovitvah tega, je oseba pridržala v roki priboljšek in dala mladičku znak, da se usede. Nagradila je s priboljškom in božanjem. Ker je začetno navdušenje in vznemirjenje že minilo, se je potem kuža veliko lažje umiril in usedel namesto, da bi skakal in grizel.


Mladiček in njegove interakcije z otroki in starejšimi ljudmi

Mladičkovo grizenje je lahko za otroke in starejše ljudi še bolj boleče. Najboljša opcija, ki jo imate je ta, da grizenje onemogočite že v štartu. Mladiček naj bo v teh situacijah za svojo ograjico ali na povodcu, da nima možnosti gristi in ščipati, če so zraven otroci ali starostniki.


Če je mladiček za ograjico (baby gate) ali v svojem boksu, mu lahko daste napolnjenega konga ali drugo pasjo žvečko, da s tem hkrati ustvarite pozitivno asociacijo na prisotnost otrok in različnih ljudi. Če je mladiček zraven vas na povodcu, ga nagrajujte za umirjeno obnašanje, brez grizenja.


Prekinite grizenje

Če vas mladiček že grize, lahko uporabite neko besedo ali zvok, samo da ga prekinete. Na primer »auč« ali zacvilite. Gre bolj za to, da postane pozoren in za trenutek preneha gristi, ne zato, da bi bila to kazen ali da bi bilo rečeno z grobim tonom. Cilj je, da mladiček za trenutek neha z grizenjem – da prekinete grizenje. Podobno kot naredijo mladički ali psi pri igri, kadar en ugrizne premočno.

Če mladiček že dobro pozna svoje ime in v kolikor ste že vadili pozornost, torej, da prekine kar počne in vas pogleda, ko izgovorite njegovo ime, potem lahko uporabite tudi to igro. Izgovorite njegovo ime in ga nagradite, ko preneha z grizenjem in vas pogleda, s hrano ali igro z igračo.

Nasvet: Priporočam, da kadar uporabite zvok ali besedo za prekinitev grizenja, takoj za tem ne delate hitrih gibov z roko ali oblačili, saj lahko s tem mladička samo še bolj spodbudite k grizenju. Ko zapiskate ali rečete »auč« bodite nekaj trenutkov čisto pri miru in potem preusmerite na drugo igračo ali priboljšek.

Ko prekinete grizenje z nekim zvokom ali besedo, je pomembno, da izkoristite tisto kratko pavzico, da ga preusmerite v nekaj drugega, preden spet začne gristi. Če se mladiček umakne, ga pohvalite v umirjenem tonu.

Potem lahko vzamete igračo ali žvečko, npr. bikovko in mu jo ponudite, da jo žveči.

Pozor! Če imate občutek, da mladička to ŠE BOLJ VZNEMIRI in se še bolj razdivja (pri nekaterih se to zgodi), potem je bolje, če igro prekinete. Mogoče je bolje, da ga peljete ven na potrebo in na sprehod ali ga daste za ograjico ali v boks za počitek ali pa se približuje čas njegovega obroka, torej ga nahranite.

Nasvet: Beseda za prekinitev grizenja naj ne bo »ne«, kajti to besedo prepogosto uporabljamo in ko jo toliko uporabljamo, nas kuža enostavno že presliši, mi pa postajamo samo bolj frustrirani in živčni. In ker jo prepogosto uporabljamo, dosti psov sploh ne ve, kaj »ne« pomeni ali ne upošteva.

Za veliko stvari lahko uporabljate namesto NE raje drugo besedo ali zvok, npr. a-a, s katero prekinete kar počne in ponudite nekaj drugega, bolj sprejemljivega v tisti situaciji.


Ustavimo igro ali interakcijo

Ena izmed najbolj učinkovitih posledic grizenja je to, da je igre in interakcije konec. Če si mladiček z grizenjem dobi več igre in interakcije (četudi mislimo, da je negativna, npr. kreganje), potem bo to še več počel.

Želimo si, da se mladiček nauči, da nam njegovi zobje na koži ali oblačilih niso zabavni. Pomembno je, da smo dosledni in že v štartu prekinemo igro ali interakcijo in zatem preusmerimo na tisto, kar lahko grize.

Ali na tisto, kar potrebuje takrat – včasih je to počitek, saj so mladički, sploh zvečer, lahko preutrujeni in zato več grizejo.


Kotiček za mladička

Če mladiček ne preneha z grizenjem tudi, ko ga poskušaš prekiniti in preusmeriti, je definitivno čas za počitek. Umirjeno ga umakni v njegov prostorček. Mogoče ga bo potrebno odnesti – nesi ga tako, da ima gobček stran od tebe in te ne more gristi. Daj ga v njegov ograjen prostorček, za varnostno ograjico (»baby gate«) ali v boks.

To je posebna različica time-outa. Nočemo, da je boks ali ograjica zanj nekaj negativnega ali da jo dojame kot kazen, zato je pomembno, da mu damo neko primerno aktivnost, ko je tam.

Če je preutrujen, bo verjetno zadremal, saj mladički rabijo več počitka. Če pa ni, pa ne rabi biti v boksu ali ograjici predolgo. Včasih lahko že nekajminutni premor zadošča, da se mladiček umiri in je potem bolje.

Tako kot majhni otroci pogosto tudi pasji mladički postanejo sitni, ko so utrujeni ali lačni.


Omogoči primerne žvečke ali igrače za žvečenje

Poskrbi, da ima tvoj mladiček dovolj priložnosti, da grize in žveči primerne predmete. Izraščanje novih zobkov je lahko neprijetno in potrebuje nekaj, da si ublaži nelagodje in bolečino v dlesnih. Tudi kong, ki ga z nečim slastnim napolniš in daš zamrzniti, je super ideja! Lahko ga npr. napolniš z mokro hrano ali razmočenimi briketi.

Izogibaj se igračam, ki bi lahko bile nevarne, na primer take, ki jih mladiček lahko razgrize ali odtrga koščke in kaj poje. Tudi pretrde kosti ali žvečke niso primerne, saj si lahko zobek zlomi. V začetku vedno nadzoruj mladička in ga ne puščaj samega z igračkami.

Poskrbi za dovolj miselne zaposlitve za mladička

Vsa neizkoriščena energija, ki jo ima mladiček, lahko vodi do več grizenja in neželenih vedenj. V obdobju mladička ni dobro pretiravati s fizično aktivnostjo, naj bo zmerna. Super ideja je, da skombinirate fizično aktivnost z različnimi miselnimi zaposlitvami tekom dneva.

S tem lahko obogatite mladičkov vsakdan in hkrati lahko izživi svoje nagone in pasja vedenja. Nekaj idej za miselne zaposlitve najdeš v tem vodiču.


Nauči Pusti in Spusti

Ti dve vaji ti bosta prišli zelo prav. Igra vlečenja je super za učenje znaka »spusti«.

Pogosto delamo napako, da ta dva znaka pomešamo. S tem lahko mladička zmedemo, saj ne ve točno, kaj želimo od njega.

Spusti – uporabljamo kadar želimo, da spusti nekaj iz gobčka
Pusti – uporabljamo kadar želimo, da nečesa ne vzame v gobček

Torej pusti uporabljamo PREDEN prime stvar v gobček, spusti pa da spusti, kar že ima v gobčku.

Česa NE smeš delati, kadar te mladiček grize


Ne kriči in ne udari mladička

Večina mladičkovega grizenja je v igri ali zaradi pomanjkanja kontrole ugriza, premalo samokontrole, zato lahko kazen v takem primeru še doda kakšne dodatne neželene posledice. Vsekakor si ne želiš, da mladiček poveže interakcijo s tabo kot nekaj neprijetnega.

Pomembno je, da ne kaznuješ grizenja s kričanjem ali udarcem, tudi ne s takim po gobčku ali pa da ne držiš gobčka mladičku zaprtega. Namesto tega ga nauči, kaj je tisto, kar si želiš, kaj naj raje naredi.

Te kazni lahko skvarijo tvoj odnos s psom in njegovo zaupanje vate ter občutek varnosti.

Vzgoja mladička je zahtevna in veliko novih lastnikov je na začetku kar precej razočaranih, utrujenih, prestrašenih ali žalostnih. Mladičkovo grizenje nas običajno zelo jezi in frustrira, saj ne vemo, kaj narediti.

Razjezimo se, ker kar ni konca. In seveda, ker boli. Vem, da je včasih težko obdržati mirno kri, ampak potrudi se, pomisli na to, da sedaj gradiš vajin odnos in da mladiček še ne zna vsega in da je tvoja naloga, da ga naučiš.

Priporočam, da se že v štartu odločiš za prijazno pasjo šolo, vsekakor pa če čutiš, da nisi kos vsemu in ne veš, kako pravilno ravnati. Lahko pokukaš v moj DOGSTAR PUPPY program, naučim te vse, kar potrebuješ v prvih tednih in mesecih z mladičkom. Tukaj sem, da ti pomagam!


Ne spodbujaj grizenja in ščipanja

Lažje reči kot narediti, a ne?

Ampak, če se le da, se potrudi, da grizenja ne spodbujaš s svojimi gibi, še posebej z rokami. Ali z vznemirjenim tonom glasu.

Delaj umirjene gibe. Hitri in nenadni gibi spodbujajo mladička k še več vznemirljive igre, k grizenju in zaganjanju.

Ko prične tvoj mladiček gristi roko, prekini vedenje in za trenutek obmiruj. Če takrat povlečeš roko na hitro k sebi, jo bo zagotovo želel loviti.

Otroško tekanje je za mladičke zelo vznemirljivo, saj se želijo igrati in lahko tudi uščipnejo otroke v peto, oblačila ali jih podrejo. Zato je pomembno, da to PREPREČITE, naj bo mladiček za ograjico, kadar je skupaj z otroki ali na povodcu, da se temu izognemo, dokler ne zmore več samokontrole. S tem boste tudi lažje nagrajevali umirjeno vedenje v bližini otrok.

Ohlapna oblačila, npr. dolga krila, široke hlačnice ali ohlapni rokavi puloverjev so lahko zelo mamljivi za pasje zobke. Mogoče je bolje, da se v tem obdobju mladičkovega grizenja tem vrstam oblačil izogneš ali jih ne nosiš, kadar si skupaj z mladičkom.

Ne grizi mladička nazaj

Kolikor butasto se sliši, se to celo dogaja. Ob prebiranju internetnih forumov in komentarjev sem našla celo ta nori nasvet, ki pa se mu prosim izogni! Kot prvo, ti nisi pes in tvoj pes to ve. Zato grizenje nazaj nima enakega efekta kot če bi se psi v igri grizli. In kot drugo, lahko pride tudi do neželenih posledic ali celo agresije.

Ko gradiš odnos s svojim psom, si zagotovo ne želiš, da te vidi kot grožnjo ali nekaj, česar se mora bati. S tem kvariš vajin odnos, ki naj bi temeljil na zaupanju.

In še nekaj – pes te dejansko lahko ugrizne nazaj s svojimi ostrimi zobki, direktno v obraz. Si to res želiš? Ko pa obstaja toliko boljših načinov za obvladovanje grizenja pri mladičku.


Ali je mladičkovo grizenje znak, da postaja agresiven?

Mogoče te grizenje že malo skrbi, sploh če se zraven pojavlja še renčanje in lajanje. V večini primerov, je ščipanje, renčanje, zaganjanje in lajanje del repertoarja normalnega pasjega obnašanja v igri. Redko je, da bi mladiček kazal zares agresivno vedenje.

Če pa te skrbi, da je obnašanje tvojega mladička zares agresivno, priporočam, da se obrneš osebno na koga, ki se ukvarja z mladički ali vedenjskim svetovanjem, da lahko delata 1:1. Mogoče najdeš koga v bližini, lahko pa se obrneš tudi name, v Celju imam notranje prostore za učenje pasjih mladičkov in svetovanje – Dogstar Family. Opazujem lahko mladičkovo obnašanje in vidim, kako reagira na različne stvari in če je potrebno, tudi naredim plan vajinega dela za naprej.

Če se izkaže, da je mladičkovo vedenje povsem normalno in ni agresiven, potem je to super. Prejmeš nekaj dobrih nasvetov za učenje in vzgojo mladička ter načine, kako to lažje obvladovati in preprečevati.

Če pa se izkaže, da so neka tveganja in možnost, da gre res za pretirano ali agresivno vedenje, pa je dobro, da to ujameš čim prej in delaš na tem že zdaj, da ne postane velik problem kasneje v življenju.

Kdaj je zaganjanje in grizenje znak čuvanja

Če se tvoj mladiček zaganja vate ali te grize, renči, kadar sežeš po igrači, po njegovi hrani ali kakšni drugi zadevi, ki mu je pomembna (kavč, nahrbtnik, ipd), potem gre lahko za znak, da tvoj mladiček čuva.

V tem primeru se prosim takoj posvetuj z nekom, ki ti bo znal pomagati naprej. Lahko kontaktiraš tudi mene in narediva plan ali pa te usmerim naprej. Pomembno pa je naslednje:

  • Ne igraj se z mladičkovo hrano medtem ko je in NE ŠARI Z ROKO po njej. Sploh pa naj to ne počnejo otroci!  Ne stopi kar tako k njemu in mu ne vzemi ali vleči žvečke iz gobčka. Ne jemlji mu posode kar tako. Naj ima pri hrani mir. Vsekakor pa je pomembno, da ga na to postopno navajaš, in sicer z vajicami preventive čuvanja. Te pa najdeš tudi v mojem programu Dogstar Puppy.
  • Če imate doma otroke, jih uči, da pustijo psa vedno PRI MIRU, kadar je. Naj ne hodijo k njemu, naj ga ne gledajo in ne ogovarjajo takrat. Najbolje je, da kuža je v ograjenem, mirnem prostorčku, kjer ga ne bodo mogli motiti.
  • Bodi pozoren/na na mladičkove miritvene in opozorilne signale. Če otrpne, ko se mu približaš ali na primer začne renčati, potem se ne približuj. Premisli, kaj lahko narediš, da ustvariš pozitivno asociacijo na svoj prihod. V primeru opozorilnih znakov, se takoj posvetuj z nekom, ki se s tem ukvarja.
  • Ustvarjaj pozitivne asociacije ob približevanju hrani. Na primer, vsakič ko prideš mimo, mu lahko vržeš bližje posodi slasten košček piščanca. S tem se bo naučil, da ko se približaš, kadar je, se zgodi nekaj fajnega. In se mu ni potrebno bati za svojo hrano.

Agresivno grizenje

Opazuj, če neverbalna govorica tvojega mladička sporoča, da je grizenje več kot igra. Potem je čas, da poiščeš pomoč. Agresija pogosto izvira iz strahu, mogoče boš videl/a, da tvoj mladiček reagira v obrambi, če ga kaj prestraši. Pogosto lahko to razbereš iz telesne govorice, da da ušeska nazaj, rep med noge, da gleda izbuljeno, da vidiš belo pri očeh, da kaže zobe.

Lahko pa je agresivno vedenje povezano z bolečino ali drugim zdravstvenim razlogom, ki mogoče ni viden na prvi pogled. Zato je v primerih agresije, vedno potreben najprej pregled pri veterinarju, da se izključi morebitne zdravstvene razloge.


Nauči se pasje telesne govorice

Poznavanje neverbalne pasje komunikacije ti lahko pomaga pri tem, da bolje veš, kdaj je neko vedenje v igri ali kadar ni več igra. Opazuj pozicijo ušes, napetost telesa, obraza, gobčka, obliko oči, pozicijo repa in gibanje, kar vse kaže na mladičkovo počutje v določeni situaciji. 

Ne obupaj, minilo bo

Grizenje je res neprijetno in naporno, imej pa v mislih, da se je VSAK lastnik mladička že soočal s tem. Pri nekaterih je le bolj izrazito kot pri drugih. Na srečo pa to obdobje grizenja NE TRAJA VEČNO, v kolikor dosledno preusmerjaš in vadiš z mladičkom in ga zaposliš.

Založi se s primernimi »ščiti« in uči mladička nadomestno vedenje - torej to, kar želiš, da dela namesto, da te grize.

Vem, da bo šlo! 💪

Navijam za vaju! 

Anita & Star 

 

 

p.s. V mojem Dogstar Puppy programu vadi že na stotine mladičkov. Pridruži se in nauči mladička vse, kar potrebuje, da odraste v lepo vzgojenega psa.

p.p.s. Še nisi v moji Facebook skupini? Pridruži se tukaj - Vzgoja družinskega psa z Anito - nasveti, vaje & igre. Odgovori na vprašanja pred vstopom v skupino in se vidimo notri :)