Nazaj na blog
Sam doma

Sam doma: 1. del

mladiček Feb 17, 2021

Ko pride v naš dom pasji mladiček, nas čaka toliko pomembnih stvari, katere ga moramo naučiti v novem domu. Od navajanja na hišno čistočo do tega, da poskrbimo za varnost, da pes ne poškoduje sebe ali predmetov ter drugih živih bitij v našem domu. Ne smemo pa pozabiti še na eno pomembno stvar. Mladička moramo naučiti, kako se lahko zamoti sam doma in da je to pravzaprav fajn zadeva.

Čeprav je mogoče nam super, da smo prve dneve in tedne ves čas in vsako minuto z mladičkom, mu s tem ne delamo ravno usluge. Slej ko prej ga bomo morali pustiti doma kdaj samega. In ker so psi socialna bitja, ki si želijo družbe, je to lahko zanje zelo stresno. Vendar pa jih lahko z nekaj časa in truda, postopno navadimo na to, da bodo takrat, ko ostanejo doma, umirjeni in zadovoljni.

Varen prostor

Zelo verjetno je, da tvoj mladiček še nikoli ni bil sam. Ni pošteno pričakovati, da bo sedaj naenkrat zmogel tvojo več kot 8-urno odsotnost, ko greš v službo.

Začni tako, da ga občasno pustiš samega tudi, ko si še vedno v hiši.

Na primer v svojem prostoru, pregrajenem z varnostno ograjo ali v boksu. Če boš postopno in prijazno psa navadil na ta prostor ali boks, ga bo potem sprejemal kot svoje varno in mirno zatočišče, brlogec in ne kot prostor za kazen.

Mladiček naj v tem prostoru/boksu dobiva hrano.

Lahko tudi priboljške, pasje posušene bikovke, uhlje, vampe, napolnjenega konga. Če je prostor dovolj velik, se lahko v njem tudi skupaj igrata. Naj ima tam igrače, ki so le za tam. Ko gre veselo sam od sebe v ta prostor ali boks, potem lahko začneta z navajanjem na to, da ostane notri sam.

Učenje »sam doma«

1. Začni tako, da psa zapreš v ograjen prostor ali boks skupaj z pasjo žvečko (posušeni uhlji, vampi, bikovka.. preizkusi, kaj ima najraje) ali napolnjenim kongom.

2. Pojdi ven iz prostora brez velikega pompa.

3. Vrni se čez nekaj trenutkov (prvič lahko že po nekaj sekundah) in pohvali mladička in mu daj še priboljšek.

Ponavljaj ta postopek, s tem da počasi podaljšuj čas, ko te ni nazaj. V začetku bo za tvojega mladička mogoče še ena ali dve minuti preveč. Čez nekaj dni pa boš videl, da bo mladiček lahko dalj časa sam. Samo ne smeš prehitevati, res moraš iti postopno.

Ko povečuješ ta časovni interval, se lahko občasno vrneš k mladičku, da ga pogledaš.

Če je umirjen, sproščen in tiho, ga umirjeno pohvalimo in mu damo priboljšek preden gremo ponovno stran. Raje ga ne razživimo preveč in ne vznemirjajmo, ko ga pridemo samo pogledati.

Če prične mladiček cviliti ali lajati v svojem prostoru, potem smo verjetno prehitevali.

Verjetno še ni povezal našega odhoda s fajnimi stvarmi (hrano) ali pa smo ga pustili samega predolgo. Takrat ga raje ne spustimo ven, saj se bo naučil, da s cviljenjem in lajanjem pride ven. Raje naslednjič skrajšajmo čas, ko ga pustimo samega in ga navajajmo v tempu, ki ga zmore.

Ta prostor ali boks je namenjen predvsem začasni rešitvi.

Torej temu, da se mladiček nauči mirno ostajati sam doma. Ko je naš mladiček samozavesten in umirjen, kadar je sam doma in zmore tudi zdržati dlje brez lulanja/kakanja in je že naučen na hišno čistočo, potem mu lahko postopno omogočimo več dostopa, ko smo zdoma. Pomembno pa je še vedno, da je prostor varen za psa in da nima možnosti uničiti stvari, ki so ti pomembne. Ko lahko mladičku bolje zaupamo, potem mu omogočimo več svobode. Pri nekaterih je to prej, pri drugih pa lahko traja precej dolgo.

Boks je samo za krajša obdobja odsotnosti!

Smernice so za čez dan:

8 - 10 tednov starosti kužka do 1 ure
11 - 12 tednov starosti do 2 uri
13 - 16 tednov starosti do 3 ure
nad 4 mesece starosti do 4 ure

Za daljše odsotnosti čez dan ni primerna uporaba boksa, raje pregrajen prostor z ustrezno visoko in stabilno varovalno ograjico/ograjo (baby gate).

Ustvarjanje prijetnih asociacij 

Če bomo pustili mladička samega doma brez nečesa, s čimer se lahko zamoti, je to recept za težave.

Ne veš, kaj je kong? Poišči ga v pasji trgovini.

Najbolje je, če mladičku pustimo na primer igračo kot je kong, ki ga napolnimo z mehko hrano oz. namazom in stlačimo vanj še brikete ali pasje piškotke, lahko ga tudi zamrznemo in pes bo potreboval veliko časa, da vso hrano zbrska ven. Tako bodo zaposleni tudi zobki.

Lahko mu pustimo tudi posušene uhlje, bikovke, vampe, rogove...

Ali na primer žogo iz katere padajo priboljški, gumene igrače, namenjene za to, da jih napolnimo s priboljški ipd. Pazi pa, da je igrača varna, da je pes ne more pogoltniti ali zgristi, odlomiti delčkov. Vedno v začetku mladička opazujemo in ga pustimo samega z igračo, šele če smo prepričani, da se zna varno igrati z njo.

TV ali radio

Ko pustimo mladička samega, mu lahko pustimo priključen tudi radio ali televizijo. Tako bo manj slišal razne zunanje zvoke in hkrati imel občutek, da je nekdo doma, saj ne bo čista tišina.

Poiščimo pomoč

Če ne moremo biti dovolj časa doma s svojim mladičkom, da ga navadimo na samoto, potem je dobro, da poiščemo pomoč. Razmislimo, kdo bi lahko peljal mladička ven na potrebo ali sprehod in se z njim mogoče še malce poigral? Mogoče profesionalni sprehajalci psov? Ali kakšen družinski član? Mogoče lahko pridemo v času za malico sami domov? Mogoče kakšen skrben sosed ali prijatelj?

Preden gremo od doma, poskrbimo, da bo kuža utrujen.

Če je potrebno, vstanimo prej, peljimo ga na sprehod, se z njim poigrajmo ali naredimo kratek trening poslušnosti in trikcev. Utrujene tačke in možgančki bodo lažje umirjeno počakali sami doma.

Koristi navajanja na samoto

Pes, ki ga nismo naučili, da je umirjen in sproščen sam doma, lahko kaže različne vedenjske težave. Na primer, lahko si poišče svojo zabavo in da prežene dolgčas, kaj zgrize in uniči. Lahko razvije ločitveno tesnobo, kar je zanj zelo stresno (in tudi za nas). Lahko laja, tuli ali se tudi polula, kaka.

Po drugi strani pa, če mladička naučimo, da se z našim odhodom zgodijo prijetne stvari, mu s tem pomagamo, da bo bolj pogumen in sproščen. Naučil se bo lažje obvladovati situacije, ko ne bo v centru pozornosti. Že če zna biti sam v drugem prostoru, tudi ko smo doma, ne bo odhoda povezoval z nečim neprijetnim, saj bo že navajen občutka, kako je biti sam. Za vse bo tako veliko lažje.