Nazaj na blog
Socializacija pasjega mladička

4 najpomembnejši koraki pri socializaciji mladička

mladiček Jan 16, 2021

V tvoj dom je prišel pasji mladiček, čestitam!


Pred vama je veliko nepozabnih skupnih trenutkov. Sedaj je enkratna priložnost, da kužka spoznaš z vsem, s čimer bo prihajal v stik kot odrasel pes.

Zgodnje izkušnje mladička bodo oblikovale osebnost tvojega odraslega psa, način kako bo videl svet okoli sebe in kako se bo znal spoprijeti z novimi, stresnimi situacijami.

Vse kar želiš, da bi tvoj mladiček z veseljem sprejemal kot odrasel pes – različni ljudje, živali, predmeti, zvoki in situacije – mu je dobro predstaviti POGOSTO in na POZITIVEN način v prvih 6 mesecih življenja. Potem pa skrbimo za to, da te izkušnje še naprej ostanejo pozitivne.

Kako začeti?

  • 1. KORAK

    Pomisli na vse stvari, ki jih bo tvoj kuža srečeval, ko bo velik. Obišči te kraje, ljudi, spoznaj ga z živalmi, zvoki, različnimi okolji. Poskrbi, da bo ustvaril pozitivne povezave. Vedno, ko bo v novi situaciji, ga spodbujaj z veselim glasom in daj priboljšek, kadarkoli je to možno.

  • 2. KORAK

    Če je tvoj mladiček videti nervozen, se odmakni nekoliko stran, na večjo razdaljo od "strašne" zadeve, mu daj priboljšek in potem odidita oba skupaj stran – vse stvari, glede katerih je negotov, naj spoznava v zelo kratkih srečanjih.Lahko kakšen drug dan ponovno poskusita.

  • 3. KORAK

    Ko bo mladiček videti bolj sproščen, poskusi znova. Ko vidi ali sliši stvar, ki ga je prej prestrašila, ga ponovno navdušeno pohvali in mu dajaj čim bolj slastne priboljške.

  • 4. KORAK

    Če mladiček ni bil videti plašen ali negotov ob novi stvari, temveč je radoveden, pojdi bližje in naj raziskuje. Ponovno, pohvali in daj priboljšek.

Kljub številnim stvarem in situacijam, ki naj bi jih kuža spoznal v prvih mesecih s teboj, pazi, da kužka ne preobremeniš s količino novosti, saj je to lahko preveč stresno.

Naj spoznava stvari takrat, ko je spočit in zaupa vase, ne kadar je že utrujen ali nemiren.

Mladiček se hitro utrudi, zato mu po novi izkušnji pusti dovolj časa, da zadevo prespi v tihem, mirnem prostoru in se ponovno lotita odkrivanja čudes tega sveta šele potem, ko bo zopet svež in spočit.

Te zanima več o socializaciji mladička? In s čim vse je dobro spoznati mladička v prvih tednih in mesecih, ko je v novem domu?

Potem pokukaj tukaj in si lahko naloži moj brezplačni VODIČ  96 IDEJ ZA SOCIALIZACIJO pasjega mladička: