Nazaj na blog
 

Kako premagati nenadne pasje strahove?

puberteta vedenjske težave Nov 22, 2022

IZZIVI PASJE PUBERTETE

1.DEL: NENADNI PASJI STRAHOVI


Se vam je že zgodilo, da se je vaš pes ustrašil nečesa čisto običajnega?

Smetnjaka, kosilnice, bale sena, kipa, vrečke smeti na tleh ali nahrbtnika, ki ga je otrok odložil ob klopci?

Meni se je že velikokrat!

Psi v puberteti se pogosto ustrašijo nam čisto običajnih stvari.

Videti je kot, da bi nenadoma zagledali duhca. Še posebej je to izrazito v drugi fazi strahov.

Lahko se ustrašijo vrečke na tleh, ki jo je prinesel veter ali pa človeka s klobukom ali pa otroka na rolki. Ali pa nekega predmeta, ki je na travniku, ob potki, ob hiši ... opcij je nešteto.

Še posebej so strašljivi predmeti, ki se NE premikajo in ki jih prej ni bilo na tem mestu, v okolici, ki jo pes pozna.

Če je tvoj pes že pričel lajati, potem je najboljša opcija, da se umakneš iz situacije na večjo razdaljo, kjer se zmore umiriti. Če je čisto preveč vznemirjen in razburjen, potem bo mogoče to dovolj za ta dan in pojdita raje domov in počivat.

Če pa se uspe skulirati, umiriti, potem pomaga, če ostaneta v bližini ali postopoma stopita zraven - v kolikor vidiš, da je že bolj pogumen in ne začne ponovno lajati.

Bodita na razdalji, ki jo še zmore in je umirjen, lahko kaj povadita, se poigrata, lahko pa tudi samo opazuje »nevarno reč« iz razdalje. Če želi iti bližje, naj gre, ga pa v to ne silimo.

Nagrajujemo ga lahko, ko pogleda predmet iz daljave in je dovolj umirjen.

S psom se lahko pogovarjamo in ga pomirimo z besedami ali dotikom, če vemo, da ga to pomiri, ne skrbite, da bi se zaradi tolažbe bolj bal. Vaše tolažilne besede in ton glasu ga lahko prej pomirijo in mu dajo občutek varnosti, da se mu ni potrebno bati. Lahko rečete, v redu je, ok je, samo smetnjak je...

Obstaja mit, da prestrašenega psa ne smemo tolažiti, npr. ob nevihti.

To je napačno prepričanje.

Psa lahko potolažite in se pogovarjate, saj s tem ne spodbujate strahu, kvečjemu daste občutek varnosti. Samo, če bi bili vi sami panični in prestrašeni, potem bi lahko še povečali strah pri psu. Če pa vas smetnjaka ali bale sena, kosilnice (karkoli je pes nalajal) ni strah, pa brez skrbi – ne boste povečali strahu pri psu s pomirjujočimi besedami in tonom glasu.

Če se pes ustraši npr. otroka na skiroju ali osebe s klobukom in podobno, kjer je vključena oseba ali pes, potem raje ne preizkušajmo situacije s približevanjem, naj raje opazuje na zadostni razdalji.

Zakaj? Ne vemo, kako bo reagiral človek. Otrok se lahko ustraši, lahko stopi dol s skiroja, pade, si popravi čelado, ... karkoli lahko psa v tem trenutku še dodatno prestraši in poslabša situacijo.

Človek s klobukom lahko psa ogovori z globokim glasom ali stegne roko ali zakašlja... Karkoli lahko v tistem trenutku strah še okrepi in poslabša to in podobne naslednje situacije.

V nekaterih situacijah je najbolje, da psu omogočimo, da se s to strašljivo zadevo spozna od bližje, če želi in tako izgubi strah, ko ugotovi, da ni to nič posebnega. Na daljšem povodcu mu dovolimo, da se približa, kolikor želi, se odmika in pride bližje in spet odmika, mogoče še malo laja vmes in se sčasoma umiri. To je popolnoma normalno.

Tako se lahko nauči, kako se spoprijemati s takšno novo situacijo.

In da mu izbiro, opolnomoči ga, da zmore rešiti to sam.

Da mu pogum in samozavest.

Soočil se je z razmeroma zanj stresno situacijo in jo »premagal«, bil uspešen.

S tem krepi stabilnost, zmožnost reševanja težav in fleksibilnost v novih situacijah.

Odlično za razvoj pasjih najstniških možganov in krepitev ustreznih povezav.

 

Program Dogstar Najstnik pričnemo 28.11.2022 in na voljo je še nekaj prostih mest  - pridruži se!